DODATNA POKOJNINA JE POMEMBNA

Večina ljudi si čas v pokoju predstavlja precej romantično. Predstavljajo si, da bodo imeli čas zase, za družino in prijatelje, hobije, potovanja – za vse tisto, čemur so se ob pomanjkanju časa odrekali, ko so hodili v službo. Pogosto pa pozabljajo, da so za uresničitev sanj potrebna finančna sredstva in da jih bo po upokojitvi pričakal precejšen padec dohodka. Finančna vrzel med zadnjo izplačano plačo s prevozom, malico in dodatki ter prvo »državno« pokojnino, odmerjeno v skopem odstotku preteklih plač brez dodatkov, je namreč precejšnja.

varčevanje za dodatno pokojnino

Dejstvo je, da se delovna doba z vsako spremembo pokojninske zakonodaje podaljšuje, hkrati pa pozabljamo, da se podaljšuje tudi življenjska doba in z njo doživljanje staranja. Naši dedki in babice so se počutili »stari« veliko prej, kot se zdravi ljudje počutijo danes. Sodobno življenje poteka precej hitreje kot nekoč, možganske funkcije se s sprejemanjem in obdelovanjem večjih količin informacij ves čas obnavljajo, športno aktivno življenje, skrb za zdravje, prehrano in dostop do najnovejših zdravil poskrbijo za vitalnost še dolgo čez magičnega Abrahama. Ne glede na to, da se bomo upokojili kasneje, bomo upokojeni preživeli še precejšen del svojega življenja. S starostjo pa se povišujejo tudi stroški zdravstvene nege in oskrbe starostnika.

DO UPOKOJITVE JE ŠE VELIKO ČASA …

Med mladimi precejkrat slišimo razmišljanje, da je upokojitev tako daleč, da je najbrž ne bodo nikoli dočakali ali da bodo v vsakem primeru delali vse življenje. Razumljivo je, da se v letih, ko se mladi, osredotočajo na ustvarjanje kariernih priložnosti, družine, na reševanje stanovanjskega problema ali zgolj preprosto uživajo v življenju. Nekoliko težje razmišljajo o oddaljeni prihodnosti. Vendar že preprosti obrestno obrestni račun pokaže, da je najbolj smiselno pričeti varčevati prav v mladih letih, ob začetku karierne poti, saj lahko z majhnimi zneski skozi daljše obdobje privarčujemo več, kot bi privarčevali v krajšem obdobju z večjimi vplačili. Kdaj je torej pravi čas za začetek varčevanja za dodatno pokojnino?

VARČEVANJE ZA DODATNO POKOJNINO

Odločitev za varčevanje za dodatno pokojnino v obliki pokojninskega zavarovanja je vsekakor smiselna. Prej, ko jo sprejmete, višja je lahko dodatna pokojnina, ki se začne izplačevati ob izpolnjevanju pogojev za upokojitev. Generali zavarovalnica ima na voljo več možnosti, o katerih vam lahko svetujemo. Prednost je tudi, da lahko do svojega pokojninskega računa dostopate enostavno, prek aplikacije Moja pokojnina in Moj Generali.

ZVIŠAJTE SI POKOJNINO IN HKRATI IZKORISTITE DAVČNO OLAJŠAVO

Država poleg splošne in posebnih davčnih olajšav omogoča tudi davčno olajšavo za vplačane premije dodatnega pokojninskega zavarovanja. Koristijo jo lahko tisti zaposleni, ki iz svoje neto plače vplačujejo v individualno ali kolektivno obliko dodatnega pokojninskega zavarovanja. S tem si prek vračila dohodnine povrnejo del vplačanega zneska premije dodatnega pokojninskega zavarovanja.

infografika o prednostih dodatne pokojnine